Zoek
vinaigrette

Zelf vinaigrette maken? Da’s niet moeilijk!

vinaigrette

Ben je verknocht aan de lekkere vinaigrettes die je in de supermarkt vindt? Begrijpelijk: het zijn de ideale smaakmakers om een doodeenvoudig slaatje toch net dat tikkeltje meer te geven. Kriebelt het om aan de slag te gaan in de keuken en een zelfgemaakte dressing uit je mouw te schudden? Goed nieuws: vinaigrette maken is helemaal niet zo moeilijk – en al helemaal niet als je onze raad volgt!

Klassieke vinaigrette maken

Een klassieke vinaigrette maken is lekker eenvoudig én je kunt ze als basis gebruiken voor iets specialere vinaigrettes. Maar laten we vooral beginnen bij het begin: hoe maak je een klassieke vinaigrette? Heel eenvoudig! Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 4 el azijn naar keuze (natuurazijn, ciderazijn, rode of witte wijnazijn …)
  • 2 el mosterd
  • 8 el Vandemoortele® Koolzaadolie
  • Peper en zout

1. Doe de mosterd en de azijn in een kom en meng onder elkaar.

2. Doe de olie er geleidelijk bij en klop op tot je een stevig mengsel hebt.

3. Kruid af met peper en zout.

Vinaigrette zonder mosterd maken

Ben je niet zo'n fan van mosterd en kan een klassieke vinaigrette je dus niet echt bekoren? Da’s niet erg: je kunt namelijk ook gewoon vinaigrette maken zonder mosterd. Vinaigrette die enkel bestaat uit azijn en olie is natuurlijk wel een beetje saai. Daarom kun je de mosterd vervangen door yoghurt bijvoorbeeld. Nog een tip: als je geen azijn in huis hebt, kun je in de plaats daarvan limoen- of citroensap gebruiken voor een heerlijk frisse toets.

Je dressing pimpen

Mag een dressing voor jou een meer uitgesproken smaak hebben of iets specialer zijn? Dan is het een goed idee om je vinaigrette een beetje te pimpen. En daarbij kan zowat álles!

Vinaigrette met honing is bijvoorbeeld heerlijk zoet. Hou je wel van wat pit? Voeg dan wat pepertjes toe. Ook gedroogde en verse kruiden, zoals basilicum, koriander, bieslook of munt, doen het heel goed in een vinaigrette. Voor wat extra ‘bite’ in je dressing, kun je fijngesnipperde ajuin toevoegen of zelfs noten of pitten, zoals pijnboompitten, zonnebloempitten, walnoten en hazelnoten.

Vinaigrette alleen voor salade? Echt niet!

Geen zin in salade, maar wel in vinaigrette? Dat kan! Vinaigrette is namelijk niet alleen heerlijk op een slaatje, maar kan ook als smaakmaker dienen bij je tomaat-mozzarella, een lekkere wrap met kip of courgette met geitenkaas. Zelfs bij watermeloen of avocado smaakt vinaigrette heerlijk af. Kortom: met een goede vinaigrette kun je alle kanten uit
 

Related recipes