Zoek
krokantjes croustillant

Krokantjes: Zo bak je zelf de lekkerste frietjes 

krokantjes croustillant

Frietjes, tempura, kipnuggets,… Een krokant gefrituurd hapje gaat er altijd in. Frituren is bovendien een van de gemakkelijkste kookbereidingen en gaat ook lekker snel. Olie verhitten, hapjes erin, enkele minuten bakken en smullen maar! Wist je trouwens dat frituren niet per se ongezond hoeft te zijn? Verse, kwaliteitsvolle producten gebruiken en de juiste bakwijze hanteren, maakt een wereld van verschil.

De keukengeheimen achter krokante frietjes

 1. Gebruik olie die je zeker voldoende mag verhitten, zoals de verse frituurolie van Vandemoortele. Hoe verser je olie, hoe knapperiger het resultaat!

 2. Zin in frietjes? Kies een grote, kwaliteitsvolle bloemige aardappel.  

 3. Snijd de aardappel in staafjes van ongeveer 1 centimeter dik. 

 4. Spoel de frietjes af onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen en dep ze droog met keukenpapier of een keukenhanddoek.

 5. Verwarm de frituurolie tot 150°C.

 6. Gooi het frituurmandje niet te vol. Met een liter olie kun je zo’n 150 gram frieten bakken. Een gemiddelde friteuse bevat 3 liter olie en is dus goed voor 450 gram frietjes per bakbeurt.

 7. Laat de frietjes een vijftal minuten voorbakken.

 8. Zodra de frietjes bovendrijven, haal je ze uit de olie en schud je ze op. Laat ze een halfuurtje afkoelen tot kamertemperatuur (18 tot 20°C), of nog langer als het kan. Hoe koeler de frietjes, hoe beter ze straks zullen afbakken.

 9. Verhit de olie vervolgens tot 175°C.

 10. Bak de frietjes opnieuw enkele minuten tot ze perfect krokant zijn.

 11. Haal de frietjes uit het vet, schud ze goed op en serveer ze lekker warm met je favoriete sausje erbij.

bintje

 

De ideale frietaardappel

Gebruik ingrediënten die speciaal geschikt zijn om te frituren. Voor frieten neem je het best grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten. Zo worden je frietjes lekker goudbruin en krokant. Geschikte aardappelsoorten om te frituren zijn bintje, agria, désirée, première en santé. Bewaar de aardappelen zeker niet te koud: er vormen zich dan suikers die de frietjes bij het bakken een donkere kleur geven.

 

gefrituurde avocado avocat frit

Bak eens iets anders dan frietjes

Durf te experimenteren! Wat dacht je van zelfgemaakte tempurahapjes? Met het juiste beslag kun je zelfs olijven, avocado of banaan frituren. Ook gefrituurde groenten smaken altijd heerlijk – denk maar aan groentechips van rode biet (of wortel, pompoen of pastinaak).

Heb je geen friteuse? Geen probleem! Probeer zeker ons recept voor zoete aardappelfrietjes in de oven.

 

Wanneer je frituurolie vervangen?
Vandemoortele frituurolie original huile pour friture original

Hoe verser de olie, hoe beter de frietjes! Gelukkig hoef je niet voor elke bakbeurt nieuwe frituurolie te gebruiken. Na een tiental bakbeurten de olie verversen is ideaal. Meestal staat op de verpakking vermeld wanneer je de olie het best vervangt.

Vandemoortele® Original en Vandemoortele® Minder Geuren ververs je alleszins na tien bakbeurten.

Vandemoortele® Excellence gaat tot wel veertien bakbeurten mee!

frietjes frites

Bakken zonder spatten

Als het even wat sneller moet gaan, zijn diepvriesfrietjes een slimme keuze. Verwijder wel alle ijsschilfers en dep overtollig water op met wat keukenpapier of een keukenhanddoek. Zo voorkom je dat de frituurolie begint te spatten.

Wil je weten waarom er altijd over 'french fries' gesproken wordt? Frietjes zijn toch een Belgische uitvinding...of niet? Lees er alles over in onze Tafelpraat.

 

Related recipes