Zoek
mosselen met frietjes - moules avec frites

Hoe eet jij je frietjes het liefst?

mosselen met frietjes - moules avec frites

Dat frietjes erg lekker zijn, daar is iedereen ter wereld het over eens. Maar de meningen over de afkomst en hoe je frietjes nu het best eet, durven al eens verschillen. 

Weetjes

Waarom spreken ze in het Engels over ‘french’ fries?

Die gekke Engelsen! Frietjes zijn toch Belgisch, waarom hebben ze het dan over ‘franse frietjes’? Daar is een logische verklaring voor! Britse en Amerikaanse soldaten leerden frietjes namelijk kennen aan het Belgische front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omdat er daar voornamelijk Frans gesproken werd door de officieren, lanceerden de Britten en de Amerikanen de naam ‘french fries’. Aha, case closed!

Frietjes zijn Belgisch. Of niet? Er gaan stemmen op dat frietjes eigenlijk Russisch zijn, omdat de bekende Belgische kermisfriturist Fritz zijn kleine pakjes friet ‘Cosaque’ en zijn grote pakken friet ‘Russe’ noemde in de 19e eeuw. En dan is er nog de theorie dat frietjes uitgevonden zijn in Spanje door de Heilige Teresa van Avilla. De eerste vermelding van de aardappel in Spanje dateert namelijk al uit de 16e eeuw en daarin wordt verwezen naar Teresa haar kloostertuin.

frietjes - frites
rauwe gesneden frietjes - frites tranchées crues

Zijn frietjes toch een Belgische uitvinding?

Er is veel onduidelijkheid, maar waarom zijn wij Belgen er dan toch zo van overtuigd dat wij de friet uitvonden? Dat komt door een manuscript uit 1781 waarin stond dat de armere inwoners van Namen, Dinant en Andenne in de Maas kleine visjes vingen om hun dagelijkse maaltijd te verbeteren. Als het water bevroor en ze dus niet konden vissen, sneden ze aardappelen in de vorm van visjes waarop ze die frituurden. En zo werd de friet geboren!

Frietfans over heel de aardbol

Overal ter wereld eten mensen graag frietjes, maar niet overal eten ze die op dezelfde manier als ons. Hoe dan wel?

  • Canada: poutine

    In Canada eten ze hun frietjes in poutine. Dit gerecht bestaat uit krokante frietjes, met daarover verse kaas en een dikke vleesjus.
  • Nederland: patatje oorlog

    Onze noorderburen eten al eens graag een patatje oorlog. Naast mayonaise en gesnipperde rauwe uitjes, krijg je dan ook nog een schep pindasaus over je pakje friet.
  • USA: chili cheese fries

    Frietjes op zijn Amerikaans: frietjes in een ovenschotel cheddarkaas, uien en chilisaus over en eventjes in de oven.
  • India: finger chips

    Bestel je in India frietjes dan ben je best fan van pikant: ze worden er namelijk overgoten met een flinke dosis kurkuma en chilipoeder.
  • Japan: furaido potato

    Japanners eten graag traditionele frietjes, maar dan wel in combinatie met reepjes vis, zeezout, zeewier en sesamzaadjes.
  • Peru: salchipapas

    Peruanen eten hun frietjes het liefst met worst en sla en daarbij een mix van pikante saus, mayonaise en ketchup.
  • Rusland: kartofel’fri

    Russen zijn dol op dikke frietjes, gefrituurd in de pan met ajuin.
  • Kenia: masala chips

    Kenianen hebben hun frietjes graag knapperig met een pikante tomatensaus. Daar strooien ze dan nog wat cayennepeper, koriander, look en garam masala kruiden over.
  • Engeland: chips and curry sauce

    Naast de traditionele fish and chips zijn ze in Engeland ook verlekkerd op frietjes met een currysaus van curry, yoghurt, tomatensaus, mango chutney en tikka masala.
  • Spanje: patatas bravas

    De Spaanse tapa patatas bravas is een combinatie van aardappelblokjes met pittige tomatensaus en zoete paprika.

 

Related table talks