Zoek
kinderen kopen frietjes - les enfants achètent des frites

Alles wat je moet weten over frietjes

kinderen kopen frietjes - les enfants achètent des frites

België is een echt frietland. In geen enkel ander land ter wereld vind je zoveel frituren als bij ons. We hebben dan ook een echte frietcultuur en steken al eens graag een frietje. Maar waar komt die cultuur vandaan en wat drink je nu het best bij je frietjes: bier of wijn?

Weetjes

Frietcultuur als erfgoed

Onze frietkotcultuur is zo uniek in de wereld dat ze erkend wordt als cultureel erfgoed. Waar het allemaal begon? Op de kermis! Aan het begin van de 19e eeuw ging het volk namelijk eenmaal per jaar uit zijn dak op de kermis. Om het feest helemaal compleet te maken smulden ze daar lekkere frietjes.

Tegen 1820 reden er heel wat mobiele frituren rond die van kermis naar kermis trokken. Na een tijdje waren frietjes zo populair dat er op elk dorpsplein wel een frituur permanent bleef staan. En zo telt België vandaag bijna 5.000 frituren!

Bier of wijn bij je frieten?

Drink je bij je frietjes graag een vers getapt pintje? Dat is niet onlogisch. De bittere toets van bier past namelijk perfect bij het zoute van de frietjes. De tannine van wijn past er dan weer minder goed bij. Meer nog! Wijn en frieten zijn volgens kenners zelfs tegenpolen op vlak van smaakbeleving. Ben je toch meer een wijn- dan een bierdrinker? Kies dan voor een jonge, eenvoudige wijn met een neutrale smaak.  

bier met frietjes - bière avec des frites
frietjes - frites

Frietjes in alle vormen en maten

Over wat nu de perfecte vorm voor een friet is, bestaat wat twijfel. Zo zijn de frietjes in Vlaanderen meestal tussen 9 en 11 millimeter dik, waarbij een dikte van 10 millimeter voor velen de favoriet is. In Franstalige België zijn de frietjes meestal iets dikker en snijden ze in sommige streken zelfs frietjes tot 13 millimeter.

Uiteraard bestaan er ook heel wat dunnere varianten. Steppegras bijvoorbeeld is een gepatenteerd gerecht van Jean Ceustermans dat bestaat uit een grote berg zeer dunne frietjes van 1 millimeter. En in Engeland hebben ze dan weer ‘shoestring fries’ die – zoals de naam al doet uitschijnen – zo dun zijn dat ze een beetje op gefrituurde schoenveters lijken. Verder heb je ook nog luciferfrietjes die 5 millimeter dik zijn en engelenhaarfrietjes met een dikte van 0,5 millimeter.

Related table talks