Zoek
vrouw die kookt - femme qui cuisine

Salades: doe je het graag dirty of hou je het liever clean?

vrouw die kookt - femme qui cuisine

Dat groenten en fruit gezond zijn, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat er een aantal regels zijn die je best in acht neemt als je je tanden in een sappig stuk fruit of een knapperige groente zet? Zo heb je de Dirty Dozen en de Clean Fourteen. En ook voor lekkere en gezonde salades bestaan er tips.

Tips & tricks
appel en peer - pomme et poir

Wat zijn de Dirty Dozen? 

Elk jaar publiceert de Amerikaanse organisatie Environmental Working Group (EWG) een lijst met de meest vervuilde groenten en fruit: de Dirty Dozen of de Vieze Twaalf. Behoren tot deze lijst: aardbeien, spinazie, nectarines, appels, druiven, perziken, kersen, peren, tomaten, selderij, aardappelen en paprika’s. Deze groenten en fruit zitten vol met pesticiden. Je wast of schilt ze dus best eerst voor je ze verorbert.

Wat zijn de Clean Fifteen?

Daartegenover heb je dan weer de Clean Fifteen of de Propere Vijftien. In die lijst vind je avocado's, mais, ananas, koolsla, uien, erwtjes, papaya’s, asperges, mango’s, aubergine, meloenen, kiwi’s, bloemkool en broccoli. Zoals de naam al doet uitschijnen, zijn dit de vijftien properste fruit- en groentesoorten en kun je die met een gerust hart eten.

geblaiseerde seizoensgroenten - légumes de saison assaisonnés

Salades: waarop moet je letten?

Eet je al eens graag een slaatje? Je kunt dan natuurlijk alle ingrediënten lukraak bij elkaar mikken, maar dat ziet er niet zo appetijtelijk uit. Een salade wordt nog lekkerder als hij ook mooi oogt! Maar hoe dresseer je een salade nu volgens de regels van de kunst?

rucola - roquette

1. Start met groen

Niets mis met gewone sla, maar denk ook eens aan varianten zoals andijvie, rucola, radicchio of waterkers. Ze zitten allemaal boordevol smaak én ze passen uitstekend in een salade. Varieer ook in textuur en smaak door zacht met hard of bitter met zoet te combineren

2. Textuur en bite

Bekijk je salade als een compositie: laat je creativiteit de vrije loop zodat je een boeiend en kleurrijk eindresultaat krijgt. Wissel rauwe groenten af met geroosterde, gegrilde of gepekelde groenten

groentefrietjes - frites de légumes
couscous

3. Een portie energie  

Rijst, quinoa, couscous en bulgur zijn een voedzame meerwaarde bij salades. Daarnaast voegen ze ook een hartige toets toe aan je salade. Idealiter maak je ze op voorhand klaar en laat je ze even afkoelen voor je ze bij de salade voegt. Als je dat niet doet, kan de sla slinken door de warmte. 

4. Laat het kraken! 

Een goeie crunch maakt je salade echt af. Denk aan zelfgebakken croutons, maar ook aan zaden – bijvoorbeeld zonnebloem, pompoen of sesam – of noten zoals amandelen, walnoten of pinda’s.  

zaden - graines
kikkererwten - pois chiches

5. Buikje vol 

Mag je salade iets meer om het lijf hebben? Voeg er dan eiwitten aan toe. Denk hierbij niet alleen aan vlees, vis of kip, maar bijvoorbeeld ook aan kikkererwten

6. Extra lekkers  

Laat je fantasie de vrije loop om je salade helemaal af te maken met bijvoorbeeld kruiden, kaas, fruit – vers of gedroogd – eieren, zongedroogde tomaten, olijven of kappertjes. 

Kaas en noten - Fromage et noix
vinaigrettes - Vandemoortele

7. Breng op smaak

Om je slaatje helemaal af te werken, kun je het nog op smaak brengen met een lekkere vinaigrette naar keuze. Hou je van een zoete, een pittige of een verfijnde toets? Maakt niet uit! Bij de vinaigrettes van Vandemoortele vind je sowieso wat je zoekt.

Related table talks