Zoek
frietjes met mayonaise - frites avec mayonnaise

Wil je nu wat weten over mayonaise?

frietjes met mayonaise - frites avec mayonnaise

Niet alleen in België eten we graag mayonaise. Ook in andere landen is het sausje erg geliefd, al zijn er wel een paar lokale verschillen. Wist je dat in verschillende landen zelfs wettelijk is vastgelegd welke ingrediënten er precies in mayonaise moeten zitten?

Weetjes

Mayonaise, een internationale lekkernij

Mayonaise is eigenlijk een beetje de champagne van de sausjes. Net zoals een schuimwijn niet zomaar champagne genoemd mag worden, gelden er ook voor mayonaise regels. Zo is er in België een heuse mayonaisewet die bepaalt dat er minstens 70% olie en 5% eigeel in de saus moeten zitten om de naam te mogen dragen. En ook in andere landen zoals Frankrijk, Nederland, Griekenland en Spanje is dat het geval, want België is heus niet het enige land waar ze al eens graag mayonaise eten. Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.

De smaak en textuur van mayonaise verschilt wel van land tot land. Zo is mayonaise in Nederland een pak zoeter dan onze zurige mayonaise. In Amerika heeft mayonaise dan weer een meer mousse-achtige structuur. Ook de gebruiken zijn niet overal hetzelfde. Wij eten bijvoorbeeld graag mayonaise op onze frietjes, terwijl de Amerikanen dat net ondenkbaar vinden. En in Japan doen ze het dan weer graag op hun pizza.

frietjes met mayonaise - frites avec mayonnaise
limoen mayonaise - mayonnaise au citron vert

Mayonaise met een smaakje

De klassieke mayonaise heeft heel wat variaties: er bestaan namelijk een heleboel mayonaises met een smaakje. Wat dacht je bijvoorbeeld van Jalapeño-mayonaise? Of mayonaise met een mango-smaakje? En heb je al ooit van clean label mayonaise gehoord? Dat is glutenvrije mayonaise die geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen bevat. Zelfgemaakte mayonaise kan trouwens ook heel lekker zijn. Tip: dek hem goed af voor je hem in de frigo zet. Anders gaat hij al snel andere smaakjes uit je frigo opnemen.

Smaakt naar meer? Bekijk hier het overzicht van onze heerlijke mayonaises.

Related table talks