Zoek
aardappelen - pommes de terre

De aardappel saai? Neen hoor!  

aardappelen - pommes de terre

Wij Belgen eten aardappelen in alle vormen en maten: als puree, frietjes, gekookt, gegratineerd, ... We zijn er dol op, zoveel is wel duidelijk. Maar waar komt de aardappel eigenlijk vandaan en waarom groeit hij zo goed in onze Belgische grond? En zijn ze eigenlijk niet saai? Een antwoord op al je vragen vind je hier! 

Weetjes

Er was eens… de aardappel

Hoewel we er in België maar niet genoeg van kunnen krijgen, komt de aardappel oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd hij door de Spaanse conquistadores naar Europa gebracht in de 16e eeuw. Monniken plantten toen aardappelplanten in botanische en kloostertuinen over heel Europa. Zo bereikte de aardappel ook België.

Het was Carolus Clusius die de eerste Belgische aardappel in de Mechelse tuin van Pitzemberg, nu de Kruidtuin, plantte. Omdat aardappelen het ook in minder vruchtbare gronden goed doen, tegen een stootje kunnen én erg voedzaam zijn, kende de aardappelteelt al snel een enorme groei.

 

aardappelboer - producteur de pommes de terre

Aardappelen, altijd weer een beetje anders

Omdat aardappelen oorspronkelijk voornamelijk gegeten werden door de armere bevolking (en ook gebruikt werden als veevoeder), worden ze soms gezien als saai voedsel. Maar dat zijn ze juist helemaal niet! Om te beginnen zijn er heel veel verschillende soorten aardappelen, waardoor je er veel meer mee kunt doen dan ze enkel koken.

Wist je dat je bijvoorbeeld aardappelwafels of aardappeltaart kunt maken? En dat er ook culinaire aardappelsoorten bestaan zoals de Bergerac of de Corne De Gatte, die door topchefs geserveerd worden in de chicste restaurants?

 

 

aardappelwafel - gauffre de pommes de terre

Related table talks