Zoek

Helemaal ondersteboven van aardappelen in de oven

Of je ze nu verwerkt tot frietjes, puree of ze gewoon lekker kookt, aardappelen zijn nooit saai. Zo zijn aardappelen in de oven steevast een hit aan tafel. Bovendien is het een lekker eenvoudige bereiding, want je kunt de aardappelen gewoon in de oven schuiven met schil en het enige wat je dan moet doen is wachten.

De soort aardappel

Eigenlijk kun je elke soort aardappel in de oven klaarmaken, maar toch zijn er bepaalde soorten net iets beter voor geschikt dan andere. Zo zijn vastkokende aardappelen zoals Nicola, Franceline of Charlotte ideaal om klaar te maken in de oven, omdat ze hun vorm mooi behouden. Ook krielaardappelen kun je perfect bereiden in de oven.

Mag je rauwe aardappelen in de oven doen?

Heb je genoeg tijd? Dan is het niet nodig om de aardappelen op voorhand te koken. Als je ze lang genoeg in de oven zet, worden ze namelijk evengoed beetgaar. Meer nog: wil je graag krokante aardappelen in de oven? Dan kook je ze maar beter helemaal niet op voorhand. Het kookvocht maakt het namelijk extra moeilijk om een krokant korstje te kweken.

Hou er wel rekening mee dat de aardappelen dan al snel een dik halfuur tot zelfs veertig minuten in de oven zullen moeten. Heb je minder tijd? Kook de aardappelen dan een kleine tien minuutjes voor je ze in de oven stopt.

Nog een – ietwat voor de hand liggende – tip: als je ongeschilde aardappelen in de oven wil klaarmaken en ze niet op voorhand kookt, spoel ze dan wel even af om te voorkomen dat er nog vuil aan hangt.

Welke kruiden doe je op je aardappelen in de oven?

Natuurlijk kies je zelf welke kruiden je op je aardappelen in de oven doet, maar er zijn wel een aantal klassiekers. Zo zijn aardappelen in de oven met tijm of rozemarijn zeker een aanrader! Verder zorgen knoflook, paprikapoeder of salie ervoor dat je aardappeltjes lekker afsmaken.

Zin gekregen in aardappelen in de oven? Dan kun je met dit recept aan de slag!

Related recipes