Overslaan en naar de inhoud gaan
Zoek

Side dishes: de lekkerste puree maak je zelf!

puree purée

Zonder aardappelen geen Belgische keuken. Niet zo verwonderlijk, als je bedenkt wat we er zoal mee klaarmaken. Frietjes, kroketjes, aardappel in de schil, … en natuurlijk ook aardappelpuree! Een absolute klassieker die je makkelijk zelf kunt maken. Ontdek onze eenvoudige tips en je gezin wil nooit nog puree uit een pakje eten.

Zelf de perfecte puree maken

Met slechts een handvol ingrediënten tover je de lekkerste puree snel op tafel:

  • 900 g aardappelen

  • 8 el olijfolie

  • zout

  • peper

  • nootmuskaat

 

Aan de slag!

  1. Schil de aardappelen en kook ze volledig gaar in gezouten water.

  2. Giet de aardappelen goed af en laat het restje kookvocht verdampen op een zacht vuur. Hoe minder vocht er overblijft, hoe luchtiger je puree wordt.

  3. Stamp of prak de aardappelen fijn.

  4. Voeg de olie toe.

  5. Roer tot je een gladde puree krijgt. Blijft de puree te brokkelig? Voeg dan wat meer olie of boter toe.

  6. Breng op smaak met nootmuskaat en zout.

  7. Werk eventueel af met andere smeuïge extra’s zoals room of kruidenkaas.

  8. Serveer meteen, zodat je puree niet uitdroogt.

puree purée

 

  • Warm je de puree opnieuw op? Voeg dan een extra scheutje olie toe.
  • Voeg eventueel volle yoghurt, zure room of karnemelk toe voor een bijzondere toets. Erg lekker bij vis, bijvoorbeeld.
  • Staat er vlees op het menu? Wat mosterd of kaas onder de puree smaakt heerlijk!

 

aardappelen pommes de terre

De beste aardappelen voor puree

Een goeie, smaakvolle puree maak je met de juiste aardappelen. Gebruik geen vastkokende aardappel, maar wel een bloemige soort met veel zetmeel zoals bijvoorbeeld het bintje, onze nationale trots. Maar ook désirée of eigenheimer zijn zeker geschikt. Kies je een aardappel met minder zetmeel, dan wordt je puree algauw te plakkerig.

Wil je een superfijne puree? Gebruik dan een passevite of roerzeef. Liever een puree met nog wat textuur? Ga dan voor de pureestamper. Gebruik in elk geval geen mixer, want die maakt de structuur van de aardappelen kapot, zodat er eerder een aardappelsaus ontstaat.

 

Variaties: pimp je aardappelpuree!

Op puree bestaan tal van variaties. Maak de jouwe klaar met meerdere groenten in een hutsepot, wat groffer geplet in een stamppot, wat fijner in een smeuïge wortel-, spinazie- of preipuree, … Of pimp je puree met lekkere kruiden en andere smaakmakers! Deze recepten zullen je vast inspireren:

Wist je dat nootmuskaat een natuurlijk geneesmiddel is, ideaal voor een goede spijsvertering. Lees meer in onze Tafelpraat!

Verwante recepten

Alle recepten
Puree van zoete aardappelen - Purée de patates douces

Puree van zoete aardappel 

Aardappelpuree is in heel wat huishoudens een echte klassieker. Niet verwonderlijk als je weet dat bijna elke streek haar eigen...

Frietjes van vergeten groeten - Frites de légumes oubliés

Frietjes van vergeten groenten 

Ben je klaar voor een verrassende variant op je geliefde frietjes? Of ben je op zoek naar een koolhydraatarm gerechtje? Probeer...

Aardappeltjes in de oven - Pommes de terre au four

Aardappeltjes in de oven 

Met aardappelen kun je de lekkerste gerechten bereiden: puree, frietjes, gekookte patatjes, … Deze knollen vormen al sinds de 16e...