Zoek
Aardappelpurree - Purée de pommes de terre

Van patat tot puree: een interessante geschiedenis

Aardappelpurree - Purée de pommes de terre

Wie de allereerste mens was die ooit aardappelpuree at? Dat zullen we waarschijnlijk nooit weten. Toch valt er heel wat interessants te vertellen over de geschiedenis van aardappelpuree én over aardappelpuree nu. Eet iedereen die op dezelfde manier? En moet er nootmuskaat bij of niet? Je leest het hier!

Weetjes

Aardappelpuree vroeger en vandaag

De zalige geest die aardappelpuree uitvond was Antoine-Augustin Parmentier. De Fransman – wat had je verwacht met zo’n naam – was voedingsdeskundige en apotheker in het leger tijdens de 18e eeuw. Omdat de soldaten hun dagelijkse kost – aardappelen, aardappelen, aardappelen – na een tijdje beu gegeten waren, ging Antoine op zoek naar andere manieren om les patates te serveren. Zo ontstond dus aardappelpuree. In een mum van tijd was de aardappel weer razendpopulair. Bien fait, monsieur Parmentier!

Puree, da’s lekker!

Er zijn maar weinig gerechten lekkerder dan aardappelpuree met appelmoes en worst, toch? Maar natuurlijk zijn er ook nog andere manieren om puree te serveren. Enkele interessante variaties op een rijtje:

  • Hachis parmentier:

    Zoals je misschien al vermoedde, is ook deze heerlijke ovenschotel bestaande uit laagjes met gehakt en puree een bedenksel van Antoine-Augustin Parmentier. Voeg gerust wat groentjes toe voor extra smaak en vitaminen.
  • Maispuree:

    Maispuree is – zoals de naam al doet uitschijnen – puree gemaakt van mais en wordt afgewerkt met ricotta of feta, al zijn variaties met bijvoorbeeld cheddar ook mogelijk. Maispuree wordt voornamelijk in Zuid-Amerikaanse landen gegeten, vergezeld van boontjes, geroosterde wortelen of paprika’s.
  • Pureepannenkoek:

    Puree én pannenkoeken in een gerecht? Ja, hoor! Dit gerecht is ideaal als je nog een restje puree overhebt. Meng de puree gewoon met wat broodkruimels en een beetje kaas en rol het deeg in balletjes die je bakt in de pan.

hachis - hachis
nootmuskaat - noix de muscade

Nootmuskaat, kan jouw aardappelpuree zonder?

Tot slot nog de hamvraag: is nootmuskaat nu essentieel voor een goeie puree? Dat niet per se, al geeft het je puree wel meer smaak én het is nog eens goed voor je gezondheid ook. Het kruid zit boordevol mineralen zoals calcium, kalium, ijzer en magnesium. Bovendien verkleint nootmuskaat je risico op kanker en heeft het een antibacteriële werking. O ja, en is het goed ook voor je spijsvertering én het is een natuurlijke pijnstiller. Patat, da’s niet mis!

Related table talks