Overslaan en naar de inhoud gaan
Zoek

Zoete zondes: zelf pannenkoeken bakken om van te likkebaarden

Eieren, bloem, melk en suiker gaan schuil achter de lekkerste zoete zondes. Cake, koekjes, wafels, … en natuurlijk ook pannenkoeken. Is het bij jou thuis ook altijd een beetje feest wanneer er pannenkoeken op tafel verschijnen? Of gaat er weleens iets mis tijdens het pannenkoeken bakken? Te veel klonters in het deeg, de pannenkoeken die scheuren of koppig aan de pan blijven plakken, …? Ga aan de slag met onze tips en je pannenkoeken lukken keer op keer!

Pannenkoeken bakken als een pro

  1. Zeef de bloem om klonters in je beslag te voorkomen.

  2. Meng de bloem en suiker in een kom.

  3. Doe hetzelfde met de eieren en de melk.

  4. Klop de twee mengsels vervolgens samen tot een glad beslag.

  5. Voeg eventueel een klein scheutje olie toe aan het beslag (dan bakken je pannenkoeken straks minder snel aan).

  6. Laat het beslag minstens een uurtje rusten in de koelkast voor een gladdere pannenkoek.

  7. Gebruik een pan van gietijzer of een pan met antiaanbaklaag.

  8. Vet de pan goed in. Gebruik olie in plaats van boter (olie is beter bestand tegen hoge baktemperaturen).

  9. Laat de pan eerst goed heet worden voordat je het beslag erin doet. Vaak mislukt de eerste pannenkoek, eenvoudigweg omdat de pan niet warm genoeg is.

  10. Zodra het beslag de pan in gaat, zet je het vuur op middelhoge stand. Zo verbrandt de buitenkant niet en kan de pannenkoek vanbinnen goed garen.

  11. Draai de pannenkoek om zodra het beslag bovenaan niet meer vloeibaar is en de randjes bruin kleuren.

Vervang een deel van de melk door spuitwater of bier voor extra luchtige pannenkoeken.

Expertise: pannenkoeken in alle maten en vormen

Wist je dat een crêpe en een flensje eigenlijk hetzelfde zijn? Ze zijn wel lichter en veel dunner dan gewone pannenkoeken. De bekendste variant op flensjes is de ‘crêpe Suzette’, met gekarameliseerde saus van boter, suiker en mandarijn of sinaasappel.

Pancakes zijn dan weer kleiner en dikker dan pannenkoeken zoals wij ze traditioneel bakken. Ze worden vaak gemaakt met karnemelk en extra rijsmiddelen zoals baksoda, zodat ze lekker luchtig worden. Verder heb je ook nog blini's, de Russische versie van pannenkoeken. Blini’s zijn kleiner dan de klassieke pannenkoek (ze hebben een diameter van zeven à acht centimeter) en worden gemaakt met boekweit. De meeste mensen eten ze met zout beleg, bijvoorbeeld kaviaar of zalm.

Weet jij waarom we pannenkoeken bakken met Lichtmis? Lees het snel in onze Tafelpraat!

 

Verwante recepten

Alle recepten
Miniatuurvoorbeeld

American pancakes met bosbessen 

Amerikaanse pannenkoeken verschillen van de onze in die zin dat ze een stuk dikker zijn. Toch betekent dat niet dat ze een zware...

Miniatuurvoorbeeld

Appelcake 

Wie houdt er niet van appelcake? Met dit recept wordt zelf cake bakken eenvoudiger dan ooit. Én na het bakken, ruikt je huis...

Miniatuurvoorbeeld

Chocoladekoekjes 

De lekkerste koekjes bak je zelf. Met dit kindvriendelijke recept tover je in geen tijd heerlijke chocoladekoekjes uit de oven....