Zoek
Mayonaise - Mayonnaise

Zelf mayonaise maken? Met deze tips mislukt het nooit meer!

Mayonaise - Mayonnaise

Hoewel je in de winkel heerlijke mayonaise kunt kopen, wil je misschien af en toe ook gewoon eens lekker zelf mayonaise maken – al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zo is zelfgemaakte mayonaise al snel te lopend, te dun of zit er een gek smaakje aan. Als je deze tips in het achterhoofd houdt, is mislukte mayonaise snel verleden tijd!

Het belang van de temperatuur

Voor je aan je mayonaise begint, is het belangrijk dat al je ingrediënten eerst op kamertemperatuur zijn gekomen. Mayonaise maken is namelijk een beetje zoals chemie: alles moet kloppen om je mayonaise goed te laten binden. Haal je eitjes – en je mosterd eventueel ook – dus van tevoren uit koelkast.

Kloppen maar

Zodra de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, kun je de eieren en de olie opkloppen tot mayonaise. Het is daarbij belangrijk dat zowel de garde als de kom waarin je de ingrediënten doet, vetvrij zijn. Verder helpt het als je garde veel draden heeft, omdat je zo makkelijker volume in je mengsel krijgt.

Let er bij het opkloppen op dat je niet té hard klopt en verander ook eens van richting. Geen zin om je armspieren te trainen? Dan kun je ook mayonaise maken met een mixer. Begin daarbij helemaal vanonder met mixen en ga geleidelijk aan naar boven als je mayonaise begint te binden.

Geschift? Dat stoort niet!

Is je mayonaise geschift en wil de olie zich niet binden met het ei? Geen probleem: neem een deeltje van de geschifte mayonaise apart en doe er een lepeltje lauw water bij. Klop dit geheel op tot het wel bindt en doe er de rest van de geschifte mayonaise deeltje per deeltje bij. Zo zal je mayonaise zich geleidelijk aan binden.

Lukt het echt niet? Dan kun je een lepeltje mosterd toevoegen. De romige textuur van de mosterd zal er namelijk voor zorgen dat het ei en de olie sneller binden én het geeft je mayonaise net een pittiger smaakje.

Nooit meer te dikke of te lopende mayonaise

Ook als je mayonaise te dik is, kan een klein beetje lauw water soelaas bieden. Als je mayonaise dan weer te dun of te lopend is, kun je naast de eierdoor ook het eiwit toevoegen. Dit verandert niets aan de smaak, maar zorgt er wel voor dat je mayonaise een vollere structuur krijgt.

De juiste olie om mayonaise te maken

Arachideolie, maïsolie of zonnebloemolie zijn ideaal om mayonaise mee te maken, omdat ze een neutrale smaak hebben. Daardoor geven ze je mayonaise geen gek bijsmaakje. Wil je graag olijfolie gebruiken? Dat kan ook, maar je doet dat het best in combinatie met een neutraal smakende olie. Anders loop je de kans dat je mayonaise zuur smaakt.

Nog een laatste tip? Voeg de olie druppelgewijs aan je eierdooier toe, terwijl je die opklopt. Zo vermijd je dat de mayonaise te lopend is.

Related recipes