Zoek

Hoe maak je een zoete aardappel klaar?

Zoete aardappels zijn hipper dan hip. Ze zijn dan wel zalig zoet, maar zeker geen zonde! Deze lekkernij is namelijk supergezond. Je kunt de bataat – zoals de zoete aardappel ook wel eens genoemd wordt – op verschillende manieren klaarmaken en gemakkelijk combineren met andere ingrediënten. Geen idee hoe je deze oranje knol moet bereiden? Met onze slimme weetjes en handige tips word je in no-time een zoete-aardappelexpert.

Is het eigenlijk een aardappel?

Vreemd genoeg is de zoete aardappel helemaal geen aardappel, maar een knolvormige wortel. De bataat komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar hij soms ‘yam’ wordt genoemd. Hoewel deze knol nog maar enkele jaren populair is in onze contreien, was hij al geliefd bij de Inca’s. Hoogstwaarschijnlijk bracht Columbus de eerste exemplaren naar Europa.

Waarom zijn ze zo gezond?

De zoete aardappel is erg vezelrijk en dus goed voor je darmflora. De vezels geven je een langdurig voldaan gevoel waardoor je minder snel honger krijgt en niet gaat snoepen. In de bataat zitten zowel vitamine A, C als B6. De zoete aardappel bevat bovendien geen cholesterol en erg weinig vet. Alsof dat nog niet genoeg is, beschermt hij je huid tegen uv-stralen en veroudering. Wat een knol!

Tips voor de perfecte zoete aardappels

1. Koop ze vers

Een verse zoete aardappel is stevig. Exemplaren met uitlopers of verkleurde plekkenlaat je beter liggen in de winkel.

2. Bewaar ze correct

Bewaar zoete aardappelen op een donkere, droge plek bij kamertemperatuur. Daar blijven ze erg lang goed.

3. Bereid ze zoals een gewone aardappel

Hoewel de bataat geen aardappel is, moet je hem wel zo bereiden. Je kunt hem dus koken, grillen, pureren, frituren, in de oven bakken of in een lekkere gratin verwerken. Snij hem in frietjes en serveer hem met mayonaise of met heerlijke hummus.

4. Laat je creativiteit de vrije loop

In tegenstelling tot gewone aardappels, kun je bataten ook in zoete gerechten verwerken. Maak bijvoorbeeld een heerlijke crumble of gebruik ze als ingrediënt voor brownies. Niet zo’n fan van zoet? De knollen smaken even heerlijk in een soep.

5. Gebruik voldoende kruiding

De zoete aardappel komt het best tot zijn recht met de juiste kruiding. Gebruik verse of gedroogde kruiden zoals tijm, rozemarijn of oregano en werk af met zeezout. Klaar voor een echte smaakbom?

Related recipes