Zoek

Waarom de ene olie de andere niet is

Bij gezonde voeding denk je niet meteen aan vet. Toch heeft je lichaam een bepaalde hoeveelheid vetstoffen nodig want ze vervullen heel wat belangrijke functies! Ze dragen bijvoorbeeld bij tot de ontwikkeling en de werking van je hersenen en vormen belangrijke bouwstenen in heel je lichaam. Daarnaast zijn ze ook nodig voor de opname van vitamine A, D, E en K en leveren ze ons lichaam energie. Extra vierge olijfolie is een gezond product dat je daarbij kan helpen. Maar deze olie is dan weer ongeschikt om te verwarmen op hoge temperaturen. Is koolzaadolie dan beter? Of kies je het best voor zonnebloemolie? Of … Tijd voor duidelijkheid! 

Bakken met extra vierge olijfolie? Een no-go! 

Iedere olie heeft zijn eigen rookpunt. Dat is de temperatuur waarbij schadelijke stoffen worden gevormd en de olie begint te roken. Oliën met een laag rookpunt, zoals extra vierge olijfolie, laat je om die reden beter niet té heet worden. 

Oliën voor warme bereidingen  

Bedenk eerst en vooral waarvoor je de olie zult gebruiken: om te wokken, te stoven, te grillen, te frituren of te marineren? Ook voor fondue heb je verschillende mogelijkheden. En zelfs voor gebak en patisserie vind je zeker je gading! De belangrijkste taken van de olie bij verhitting zijn het overbrengen van de hitte van de warmtebron naar het voedingsmiddel en het vermijden dat de ingrediënten aan de pan blijven kleven. Al accentueren vetstoffen zoals maïsolie ook de smaak van je gerecht.  

Weet je niet goed welke olie je voor je warme gerechten moet gebruiken? Met de olieblend voor warme bereidingen zit je altijd goed! Deze olie is een samenstelling van druivenpitolie, geraffineerde olijfolie en rijstolie. Je kunt zorgeloos verhitten, want de olieblend heeft een hoog rookpunt. 

En voor koude gerechten

Ook voor koude bereidingen is de ene olie meer geschikt dan de andere. Kies bij voorkeur olie die rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren en omega 3-vetzuren, want die zijn goed voor je gezondheid. Wil je extra smaak geven aan je gerechten, ga dan voor extra vierge of koudgeperste oliën. Een simpele salade zonder extra vierge olijfolie bijvoorbeeld in combinatie met balsamicoazijn zou maar droog zijn. En een verse mayonaise bereiden zonder de juiste olie is al helemaal een slecht idee.  

Daarnaast heeft Vandemoortele nu een ideale olieblend die zowel rijk is in smaak als aan omega 3. Deze mengeling van amandelolie, koolzaadolie, olijfolie, pompoenzaadolie en zwarte komijnolie is 100% plantaardig. Superlekker én gezond dus! 

Hulp nodig?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Begrijpelijk! Het aanbod aan oliën is dan ook zéér groot. Daarom maakten we bij Vandemoortele een handige oliegids om je een handje te helpen. Geef aan waarvoor je de olie wilt gebruiken en de wijzer vertelt je meteen welke producten geschikt zijn.  

Meer tafelpraat

Lees meer Tafelpraat

Die hard vleesliefhebbers wisselen marinaderecepten uit zoals filatelisten postzegels met elkaar...

Niet alleen in België eten we graag mayonaise. Ook in andere landen is het sausje erg geliefd, al...

Dat frietjes erg lekker zijn, daar is iedereen ter wereld het over eens. Maar de meningen over de...