Zoek

Waarom de ene olie de andere niet is

Bij gezonde voeding denk je niet meteen aan vet. Toch heeft je lichaam een bepaalde hoeveelheid vetstoffen nodig want ze vervullen heel wat belangrijke functies! Ze dragen bijvoorbeeld bij tot de ontwikkeling en de werking van je hersenen en vormen belangrijke bouwstenen in heel je lichaam. Daarnaast zijn ze ook nodig voor de opname van vitamine A, D, E en K en leveren ze ons lichaam energie. Extra vierge olijfolie is een gezond product dat je daarbij kan helpen. Maar deze olie is dan weer ongeschikt om te verwarmen op hoge temperaturen. Is koolzaadolie dan beter? Of kies je het best voor zonnebloemolie? Of … Tijd voor duidelijkheid! 

Weetjes

Bakken met extra vierge olijfolie? Een no-go! 

Iedere olie heeft zijn eigen rookpunt. Dat is de temperatuur waarbij schadelijke stoffen worden gevormd en de olie begint te roken. Oliën met een laag rookpunt laat je om die reden beter niet té heet worden. 

Oliën voor warme bereidingen  

Bedenk eerst en vooral waarvoor je de olie zult gebruiken: om te wokken, te stoven, te grillen, te frituren of te marineren? Ook voor fondue heb je verschillende mogelijkheden. En zelfs voor gebak en patisserie vind je zeker je gading! De belangrijkste taken van de olie bij verhitting zijn het overbrengen van de hitte van de warmtebron naar het voedingsmiddel en het vermijden dat de ingrediënten aan de pan blijven kleven. Al accentueren vetstoffen zoals maïsolie ook de smaak van je gerecht.  

En voor koude gerechten

Ook voor koude bereidingen is de ene olie meer geschikt dan de andere. Kies bij voorkeur olie die rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren en omega 3-vetzuren, want die zijn goed voor je gezondheid. Wil je extra smaak geven aan je gerechten, ga dan voor extra vierge of koudgeperste oliën.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Begrijpelijk! Het aanbod aan oliën is dan ook zéér groot. Daarom maakten we bij Vandemoortele een handige oliegids om je een handje te helpen. Geef aan waarvoor je de olie wilt gebruiken en de wijzer vertelt je meteen welke producten geschikt zijn.  

Related table talks