Zoek
tartaarsaus

Tartaarsaus: waar komt deze lekkernij eigenlijk vandaan?

tartaarsaus

Als je al eens graag een lekker stukje vis eet, ben je waarschijnlijk ook verzot op tartaarsaus. Al is die saus natuurlijk net zo lekker bij frietjes. Hoe je tartaarsaus zelf maakt weet je ongetwijfeld al, maar weet je ook waar tartaar nu eigenlijk vandaan komt? En is het eigenlijk niet hetzelfde als remouladesaus? Je leest het hier. 

Weetjes

Lagen de Tartaren aan de basis van tartaarsaus? 

Goeie vraag, en het antwoord is hoogstwaarschijnlijk ‘ja’! Algemeen wordt aangenomen dat de naam ‘tartaarsaus’ verwijst naar de Tataren – met een ‘r’ minder, dus. In de negentiende eeuw waren er namelijk heel wat Franse koks in dienst bij Russische edellieden uit de Euraziatische steppe, ook wel Tataren genoemd, die verzot waren op koude vis. Die vonden ze extralekker smaken met een gemengde saus op basis van mayonaise, aangevuld met een aantal Russische ingrediënten.  

Tartaarsaus of remoulade? 

Het onderscheid tussen tartaarsaus en remoulade is niet voor iedereen altijd even duidelijk. In heel wat oude recepten en culinaire naslagwerken worden beide benamingen namelijk door elkaar gebruikt. In Oostenrijk zijn remouladesaus en tartaarsaus zelfs nog steeds synoniemen. Hoewel de sauzen dezelfde basis van mayonaise hebben, aangevuld met mosterd en ajuin, is er wel degelijk een onderscheid. Het grootste verschil? Dat er in echte tartaarsaus ei zit, en in remoulade niet. In remoulade zitten dan weer wel meer kruiden, zoals kervel, dragon en peterselie. En vaak ook ansjovis! Voor de meeste mensen smaakt tartaarsaus daarom iets lichter op de tong dan remoulade.  

Wist je trouwens dat gribichesaus ook veel weg heeft van Tartaarsaus? De basis bestaat eveneens uit mayonaise, aangevuld met kruidige dressing. Heerlijk bij rundstong, maar kan zeker ook bij vis! 

Related table talks