Zoek
Grissini - Grissini

Van broodstengels tot groentesticks: dippen maar!

Grissini - Grissini

Als je een lekkere dip bereid hebt, moet je natuurlijk nog iets hebben om mee te dippen. Daarbij denk je waarschijnlijk meteen aan de klassieker onder de dippers: grissini of broodstengels. Maar waar komt deze knapperige lekkernij eigenlijk vandaan? En ken je ook lekkere én gezonde dip-alternatieven?

Weetjes

De oorsprong van broodstengels

Broodstengels, soepstengels, dipstokjes, grissini … Er zijn tal van benamingen voor de knapperige lekkernij, maar waar komt ze eigenlijk vandaan? Zoals de naam ‘grissini’ al doet vermoeden, liggen de roots van deze dippers in Italië. Al heerst er wel wat onduidelijkheid over wanneer grissini juist ontstaan zijn en wie ze uitgevonden heeft.

Zo wordt er enerzijds beweerd dat een Florentijnse pater de langwerpige broodstokjes voor het eerst maakte in 1643 in Turijn. Anderzijds doet er een verhaal de ronde dat bakker Antonio Brunero, eveneens uit Turijn, de broodstengels uitvond in de 17e eeuw. Hij zou de lekkernij bedacht hebben voor hertog Victor Amadeus II van Sardinië, omdat die een moeilijk verteringsstelsel had.

Verschillende varianten

Hoewel de oorspronkelijke soepstengels eerder sober waren, bestaan er vandaag heel wat varianten. Zo kun je ze extra veel smaak geven door ze af te werken met look, kaas, kruiden of zaadjes. Verder bestaan er ook zoete soorten die je bij het dessert kunt serveren. Daarbij worden de dipstokjes afgewerkt met suiker, kaneel of chocolade. Wist je dat er zelfs een Aziatische variant bestaat? Die is zacht en wordt gefrituurd, waardoor hij eerder vergelijkbaar is met langwerpige donuts.

Zelf alternatieve dipstokjes maken

Heb je honger gekregen van al deze informatie? Laat je dan inspireren door deze (gezonde) varianten op de klassieke broodstengels:

  • Groentesticks

Snij je favoriete groenten – komkommer, wortelen, paprika … – in reepjes, en voilà: je hebt dipstokjes. Zo eenvoudig is het! Klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar het smaakt wel altijd én het is gezond.

  • Aardappeldippers

Ben je een echte fan van aardappelen? Waarom zou je ze dan niet serveren als dipstokjes? Snij de aardappelen in wedges, kruid goed af met kruiden naar keuze: look, paprikapoeder, provinciaalse kruiden – alles  is mogelijk! Giet er wat olie geschikt voor warme toepassingen over en laat 45 minuten garen op 210 °C onder de grill in de oven. Ook lekker met zoete aardappel!

  • Broccolidippers

Als je een lekker gerechtje met broccoli klaargemaakt hebt, weet je misschien niet goed wat je met de overgebleven ‘boomstammetjes’ moet doen. Wel, je kunt er gewoon gezonde soepstengels mee maken! Ontdoe de stronken van hun harde schil, snij ze in reepjes, leg ze op een bakplaat, kruid af, strooi er eventueel wat Parmezaanse kaas over, overgiet met olie geschikt voor warme toepassingen en bak een halfuurtje af op 200 °C in de oven.

Related table talks