Zoek

Wereldse smaken: ieder land zijn gezonde salade

Waar je ook gaat in de wereld, salades staan altijd op het menu. Ze zijn hét gerecht bij uitstek om je culturele eigenheid te tonen. De meeste landen hebben dan ook een typisch saladerecept dat doorgaans een pak origineler is dan de saaie combinatie van sla en tomaten. Laat je inspireren door deze wereldse smaken en ga op reis in je eigen keuken! 

Noorse salade met gerookte zalm

Scandinavische gerechten worden steeds populairder. In het Hoge Noorden houden ze vooral van gezond comfortfood om de koude winterdagen door te komen. Pure producten zoals kraakverse vis staan centraal. In een Noorse salade mag gerookte zalm dus niet ontbreken. Eet er eventueel wat knäckebröd bij en je hebt een smakelijke en vullende maaltijdsalade.

Gezonde en kruidige Marokkaanse salades

In Marokko draait alles om supergezonde specerijen. Niet alleen tajines worden sterk gekruid, maar ook salades zitten boordevol uitgesproken smaakmakers zoals verse munt, kaneel, kurkuma en kerrie. Om de smaken in de salade te balanceren, spelen Marokkaanse (hobby)koks vaak met zoete en zoute toetsen. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde amandelnoten in combinatie met gesuikerde rozijnen: een echte smaakbom!

Amerikaanse caesarsalade

Hoewel het de Italiaanse chef Caesar Cardini was die deze salade uitvond (terwijl hij nota bene in Mexico werkte), zijn vooral de Amerikanen dol op dit gerecht. Het originele recept bevat eigenlijk geen kip, maar niets houdt je tegen om dat toch toe te voegen. Overgiet de romanasla rijkelijk met de typische vinaigrette, want dat is – samen met de knapperige croutons en de pittige ansjovis – het beste aan dit gerecht!

Related recipes