Zoek
marinades

Smaakmakers: Een marinade, dat extraatje voor je gerechten

marinades

Het geheim achter lekker mals vlees op de barbecue, een stoofpotje met tofu of een simpel, maar overheerlijk groentegerecht? De juiste marinade! Marineren is een makkelijke manier om je keukencreaties extra smaak te geven. Met enkele ingrediënten in de juiste verhouding – en een klein beetje geduld – doe je de meest uiteenlopende gerechten smelten op ieders tong! Zin om zelf met marinade aan de slag te gaan? Hier ontdek je alle basisregels.

Extra smaak, extra mals

Traditioneel wordt marinade gebruikt om taai vlees soepeler te maken. Maar marineren is net zo geschikt voor mals vlees, vis of groenten. Door je ingrediënten in een kruidige vloeistof te laten marineren, nemen ze het aroma van de marinade over en krijgen een extra heerlijke smaak.

Marineren: één simpele basis en veel variaties

Met een marinade kun je enorm veel kanten uit. Toch is zomaar even wat olie en kruiden bij elkaar gooien geen goed idee. De lekkerste marinades bestaan uit drie basisingrediënten in een welbepaalde verhouding:

  • 1 deel olie

    Met een scheut olijfolie, notenolie, sesamolie, zonnebloemolie, … voorkom je dat het vlees uitdroogt.

     

  • 1 deel zuur

    Azijn, citroensap, wijn, sherry, yoghurt, karnemelk, ... maken het vlees mals, zodat het de smaakmakers optimaal kan opnemen.

     

  • 1 of 2 delen smaakmakers

    Ajuin, look, verse of gedroogde kruiden (zoals laurier, tijm, rozemarijn en peterselie), mosterd, sojasaus, vissaus, honing, suiker, gember, peper en zout geven je gerechten extra pit. Hou je wel van een pikante toets? Dan kun je gedroogde of verse chilipepers toevoegen naar believen.

     

Vijf aandachtspunten voor vleesmarinade

  1. Proef je marinade altijd eerst, zodat de smaken precies goed zitten vóór je het vlees erin legt.

  2. Doe de marinade in een kom of schaal en dompel het vlees er volledig in onder.

  3. Laat de marinade lang genoeg intrekken, maar zeker niet langer dan nodig. De smaken worden sterker naarmate je de marinade langer laat intrekken, en kunnen je gerecht al snel overheersen. Vooral voor vlees geldt: hoe dunner, hoe minder lang het hoeft te marineren. De zuurhoudende ingrediënten in je marinade kunnen – als je te lang marineert – je vlees of vis bovendien papperig of net te droog maken.

    Enkele vuistregels:
    - 15 tot 30 minuten: kleinere etenswaren
    - 1 tot 3 uur: dungesneden vlees zonder bot
    - 2 tot 6 uur: grote stukken vlees met of zonder bot

  4. Heb je weinig tijd? Je kunt het marineringsproces versnellen door het vlees in kleine stukjes te snijden of inkepingen te maken.

  5. Bak het vlees met marinade en al, of dep het droog voor het bakken. Schroei het vlees dicht op een hoog vuur, zodat de marinade niet ontsnapt.

marinade

Wil je de marinade nog sneller laten intrekken? Gebruik dan bevroren vlees (of tofu). Zodra het vlees ontdooid is, is de marinade er volledig ingetrokken.

 

Welke marinades passen bij welk vlees?

  • Rund: een marinade van citroensap, tijm, laurier, peperbolletjes.
  • Lamsvlees: een marinade van mosterd, koriander, groene peper, ansjovispasta. 
  • Spareribs: een marinade van mosterd, suiker en tomatensap.
  • Gevogelte: een marinade van citroen en groene kruiden.
  • Vis: een marinade van citroen, mosterd en sojasaus.

Marinades enkel voor vlees? Neen, hoor! Ook groentjes en vleesvervangers zijn heerlijk met een goede marinade. Ontdek er alles over in onze tafelpraat!

 

Related recipes