Zoek
frisse slaatjes salades fraîches

Frisse slaatjes: caesarsalade, een heerlijke klassieker

frisse slaatjes salades fraîches

Het blijft een leuk wist-je-datje: caesarsalade heeft niets te maken met de legendarische Romeinse veldheer en ook niet met het befaamde hotel-casino in Las Vegas. Wel werd het vernoemd naar een Italiaanse chef-kok Cesare. In elk geval is en blijft de caesarsalade een heuse klassieker. Bovendien is het een prima inspiratiebron om zelf je eigen lekkere salades uit te vinden!

Ken je klassieker

De meeste mensen maken hun caesarsalade met kip of ansjovis. Maar die ingrediënten zaten niet in de allereerste caesarsalade. Die bestond gewoon uit Romeinse sla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, een ei, worcestersaus, olijfolie en citroensap. Simpel, toch?

Zelf de lekkerste caesarsalade maken

  1. Spoel en droog de sla, en scheur hem in fijne repen. Dep of schud de sla goed droog!

  2. Bak of kook de kip gaar in een bouillon.

  3. Pel en snipper de knoflook.

  4. Snij enkele sneden toastbrood in dobbelstenen en laat ze bruinen in een pan met wat olijfolie.

  5. Maak je caesardressing – een variant op klassieke mayonaise – met een scheut olijfolie, wat citroensap, een vleugje worcestersaus, knoflook en eierdooier.

  6. Verdeel de sla over borden en schik de kip en croutons erover.

  7. Werk af met een flinke lepel dressing en schilfers Parmezaanse kaas. Voeg eventueel nog krokant gebakken spek toe.

  8. Dien op om meteen op te eten. Als caesarsalade te lang blijft staan, wordt hij slap.

croutons
  • Wil je caesarsalade maken voor meerdere dagen? Bewaar de dressing apart in een potje, zodat de salade niet verslapt.

  • Een salade die alleen maar uit groente bestaat, is geen volwaardige maaltijd. Proteïnen (een gekookt ei, kip, vlees, kaas, …) zijn onontbeerlijk.

  • Ook wat ‘beet’ is mooi meegenomen. Behalve croutons kun je daar ook geroosterde noten, gedroogd fruit of pasta voor gebruiken.
     

Hoe je een lekker slaatje maakt volgens de regels van de kunst? Dat ontdek je in onze tafelpraat!

Related recipes