Zoek
Steak

De perfecte steak bakken? Dat doe je zo!

Steak

Zit je soms ook met je mond vol tanden wanneer de ober op restaurant vraagt hoe je steak gebakken mag zijn? Geen nood: je bent niet alleen (echt niet!) én na het lezen van deze blog zal het je ook nooit meer overkomen. Meer nog: je zult zelf zo goed worden in het bakken van steak dat je er nooit meer voor op restaurant hoeft – tenzij je daar zin in hebt natuurlijk. Klaar? Bakken maar!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Sta je al helemaal klaar om te beginnen bakken? Haal je pan dan nog maar even van het vuur. Idealiter laat je je steak namelijk eerst twee uur op kamertemperatuur komen. Je biefstuk ruim van tevoren uit de koelkast halen is dus de boodschap – al volstaat een halfuurtje ook wel bij tijdsgebrek. Heb je écht geen tijd om te wachten? Dan kun je de steak ook gewoon even in de oven steken op 50 °C om hem op temperatuur te laten komen.

De perfecte steak bakken doe je met de juiste grillpan

Terwijl je steak op kamertemperatuur komt, kun je op zoek gaan naar de geschikte pan. Die is gemaakt uit staal of gietijzer en heeft een dikke bodem. Zo’n pannen kunnen namelijk veel heter worden dan gewone pannen met antiaanbaklaag, waardoor je steak gewoon beter gebakken wordt. Als je onze olie voor warme bereidingen gebruikt, kun je er prat op gaan dat je steak ook in een pan zonder antiaanbaklaag niet zal kleven.

Bakken maar!

Eenmaal je klaar bent om te bakken, zet je de pan ‘leeg’ op het vuur zodat ze goed heet wordt. Ondertussen kruid je de steak af met peper en zout. Tip: doe dit niet te lang van tevoren om te voorkomen dat het zout je vlees uitdroogt en je steak taai wordt. Vervolgens bak je de steak kort, maar krachtig langs beide kanten gedurende drie à zes minuten in totaal – afhankelijk van je gewenste bakwijze.

De bakwijzen van steak

De ene heeft hem het liefst nog bloedrood, de andere dan weer liever goed doorbakken. Over smaken valt nu eenmaal niet te twisten, en de perfecte cuisson voor een steak is afhankelijk van persoon tot persoon. In totaal zijn er vier bakwijzen voor vlees:

  • Bleu of raw: gebakken korstje, rauw en warm vanbinnen.

Bak de steak afhankelijk van de dikte in totaal een twee à drie minuten, een tot anderhalve minuut aan elke kant.

  • Saignant of rare: gebakken korstje, sappig en rood vanbinnen.

Bak de steak afhankelijk van de dikte in totaal drie à vijf minuten, anderhalve tot tweeënhalve minuut aan elke kant.

  • À point of medium: gebakken korstje, sappig en roze vanbinnen.

Bak de steak afhankelijk van de dikte in totaal zes à zeven minuten, drie tot drieënhalve minuut aan elke kant.

  • Bien cuit of well done: goed doorbakken vanbinnen en vanbuiten.

Bak de steak afhankelijk van de dikte in totaal tien à twaalf minuten, vijf tot zes minuten aan elke kant.

Related recipes