Hippe dips: pesto, lekker zelfgemaakt in zo veel variaties!
Pesto of pesto alla genovese is een van oorsprong Italiaanse saus, die traditioneel wordt gemaakt van basilicum, pijnboompitten, kaas en knoflook. Gelukkig hoeft dat je niet tegen te houden om volop te experimenteren. De lekkerste pesto? Die maak je zelf, met verse ingrediënten!
Pesto in een handomdraai
De naam pesto’, die ‘gestampt’ betekent, slaat op de ambachtelijke bereidingswijze. Maar waar vroeger alle ingrediënten met een vijzel werden fijngewreven, kun je vandaag ook in een handomdraai de heerlijkste pesto’s maken met je mixer of blender.
Maestro, pesto please!
Klassiek aten de Italianen hun pesto bij pasta, vis en minestronesoep. Bij ons is pasta pesto waarschijnlijk een van de bekendste toepassingen, maar pesto is net zo heerlijk bij kip, in je salades of op een sneetje brood.
Recept voor verrukkelijke rode pesto
Ga eens voor een ander kleurtje! Voor deze rode pesto heb je de volgende ingrediënten nodig:
-
2 gegrilde paprika’s
-
100 g zongedroogde tomaatjes
-
30 g parmezaanse kaas
-
30 g pijnboompitten
-
2 teentjes knoflook
-
scheutje koolzaadolie
-
zout en peper
Bereidingswijze:
-
Rooster in een pan zonder vetstof de pijnboompitten totdat ze lichtbruin kleuren.
-
Meng alle ingrediënten met de blender of staafmixer tot een gladde massa.
-
Als de pesto nog wat te dik is, voeg je een nog scheutje koolzaadolie toe.
-
Kruid het geheel af met zout en peper. Smakelijk!
-
Graag wat extra frisheid? Voeg een klein beetje citroensap toe aan je pesto.
-
Pesto blijft tot wel een week goed in de koelkast. Giet er een laagje olijfolie over, zo bescherm jehem tegen zuurstof. Roer de olie erdoor voor je de pesto op tafel zet.
-
Door je pesto in te vriezen, kun je hem zelfs drie maanden bewaren! Heel handig voor kleine porties is een ijsblokjestray.
De beste olie voor pesto
De kwaliteit van je pesto hangt nauw samen met de olie die je gebruikt. Je kiest het best voor plantaardige olie van de best mogelijke kwaliteit. Hou je van zacht en smeuïg? Dan is Vandemoortele Koolzaadolie ideaal. Mag het iets meer karakter hebben? Probeer dan ook eens Vandemoortele® Olijfolie Extra Vierge. Die geeft je pesto een heel uitgesproken smaak.
Pesto in alle geuren en kleuren
Basilicum is natuurlijk superlekker, maar misschien heb je nog wat peterselie over? Of een restje spinazie of waterkers? Heeft het blaadjes, dan kun je er waarschijnlijk pesto mee maken. En zelfs dan heb je nog tal van mogelijkheden. Probeer eens een pesto van groene asperges, selder, wortel, broccoli of erwten: allemaal even lekker. Ook met de andere ingrediënten kun je blijven variëren. In plaats van de pijnboompitten kun je noten of zonnebloempitten gebruiken. Of vervang de kaas door een snuif zout en de knoflook door bieslook.
Wist je dat mayonaise net zoals pesto een zuiderse oorsprong heeft? Of dat is toch wat de Spanjaarden beweren. Ontdek er alles over in onze tafelpraat!