Zoek
Frietjes met mayonaise - Frites avec mayonnaise

Suiker in mayonaise: dit is wat je moet weten!

Frietjes met mayonaise - Frites avec mayonnaise

Er bestaan talloze artikels met als titel ‘x voedingswaren waarvan je niet wist dat ze suiker bevatten’ of ‘Je verwacht het nooit: x producten waar vreemd genoeg suiker in zit’. Heel vaak staat ook – je verwacht het niet! –  mayonaise in deze lijstjes. Maar hoe zit het nu écht met suiker in mayonaise? Je ontdekt er hier alles over!

Weetjes

Hoort suiker thuis in mayonaise?

Laat ons meteen duidelijk zijn: Vandemoortele heeft ook mayonaises zonder suiker! Hoort suiker dus thuis in mayonaise? Neen! De belangrijkste bestanddelen van mayonaise zijn namelijk eigeel, olie en azijn. Toch bevatten heel wat mayonaises die je in de supermarkt vindt wél suiker: gemiddeld zo’n 2,5 gram suiker per 100 gram mayonaise.

Mayonaise zonder suiker

Waarom voegen bepaalde producenten dan suiker toe aan hun recept? Goeie vraag!

Vooral omdat consumenten echte zoetebekjes zijn, waardoor ze – onbewust – wel genieten van al die toegevoegde suikers. Bovendien zit er in veel voedingswaren suiker, waardoor we gewend geraakt zijn aan de smaak en een voorkeur hebben voor producten waarin suiker verwerkt is. Dat is ook de reden waarom light mayonaises – die minder vet zijn – vaak veel toegevoegde suiker bevatten: zo krijgt het vetvrije product toch ‘een volle smaak’.

Verder is er nog het verschil tussen Belgische en Hollandse mayonaise, waarbij de Hollandse variant zoeter is – en dus ook meer suiker bevat – dan de Belgische saus.

Zijn mayonaises met suiker dan smakelijker? Neen: een echte Belgische mayonaise die goed gemaakt is, heeft helemaal geen nood aan suiker om lekker te zijn – ga er onze mayonaises maar op na!

Related table talks