VITAMINES: WAT ZIJN ZE EN WAT DOEN ZE VOOR JE LICHAAM?
“Eet je groentjes op zodat je je vitamientjes binnenkrijgt!” Als kind heb je het waarschijnlijk genoeg gehoord en weet je dus dat vitamines belangrijk zijn. Maar wat doen ze nu juist voor je lichaam en hoe krijg je er voldoende binnen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
Wat zijn vitamines?
Je lichaam heeft vitamines nodig om te groeien, ziektes te voorkomen en in het algemeen om goed te kunnen functioneren. De meeste vitamines moet je lichaam uit voedingsstoffen halen, omdat het zelf geen vitamines kan aanmaken, op vitamine D (uit zonlicht) en vitamine K (via je darmflora) na.
Soorten vitamines
In totaal zijn er dertien verschillende soorten vitamines die opgedeeld kunnen worden in twee groepen: de vetoplosbare en de wateroplosbare vitamines. Vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K behoren tot die eerste groep en kun je voornamelijk terugvinden in het vet van je voedsel, zoals vette vis, olie en smeerbare vetten. Deze soort vitamines kan je lichaam opslaan in haar weefsels.
Tot de wateroplosbare vitamines behoren vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C. Deze vitamines bevinden zich dan weer eerder in het vocht van je voeding, zoals groenten, fruit, vlees, … De wateroplosbare vitamines kan je lichaam niet goed vasthouden, waardoor je het teveel eraan uitplast. Om een tekort te voorkomen is het dus belangrijk dat je deze vitamines telkens opnieuw opneemt via je voeding.
Vitamines opnemen
Over het algemeen neem je genoeg vitamines op als je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt volgens de voedingsdriehoek. Al hangt dat natuurlijk wel van persoon tot persoon af. Zo hebben bijvoorbeeld zwangere vrouwen, kinderen in de groei of topsporters nood aan meer vitamines. In zo’n geval schrijft de arts soms extra supplementen voor.