Zoek

Dat je niet te veel suiker mag eten, weet je vast al. Maar wat dan met de suikers in fruit, melk of honing? Hebben zulke natuurlijke suikers hetzelfde effect op ons lichaam als toegevoegde suikers? In dit artikel ontdek je het verschil tussen beide soorten.

Natuurlijke suikers

Een aantal etenswaren bevatten van nature suiker in de vorm van glucose en fructose. Meestal heeft men het over natuurlijke suikers, maar omdat deze suikers onder meer in fruit voorkomen, worden ze soms ook fruitsuikers genoemd.

Toegevoegde suikers

Toegevoegde suikers zijn – zoals de naam al aangeeft – suikers die aan voedingsmiddelen toegevoegd worden. Hoewel deze suikers dus niet van nature aanwezig zijn in etenswaren, bestaan ze wel uit dezelfde bestanddelen als natuurlijke suikers, namelijk glucose en fructose. Waarom producenten zo vaak suiker toevoegen aan voedsel? Vaak heeft het te maken met smaak – mensen zijn nu eenmaal zoetebekjes – maar dat is niet altijd het geval … Zo wordt er soms ook suiker toegevoegd om een product steviger te maken, om het langer te kunnen bewaren, als kleurstof of gewoon ter decoratie.

Zijn natuurlijke suikers gezonder?

Het antwoord is eenvoudig: neen. Suiker blijft suiker of je het nu binnenkrijgt in de vorm van een snoepje of via een stuk fruit. Het is natuurlijk wel zo dat fruit in tegenstelling tot snoep andere belangrijke voedingsstoffen bevat die je lichaam wél nodig heeft, waardoor fruit toch de gezondere optie is. Al kan het geen kwaad om af en toe eens te zondigen, natuurlijk.