Zoek

Oliebollen met appeltjes

Weet je nog, toen je vroeger naar de kermis ging en als afsluiter een groot pak oliebollen deelde met je familie of vrienden? Wel, herbeleef die heerlijke tijd gewoon opnieuw met lekker zelfgemaakte oliebollen met gebakken appeltjes. Een lekkere snack om op zondagnamiddag samen van te genieten (of helemaal voor jezelf te houden).

Zoete Zondes
30 minuten

Ingredients

Aantal personen 8

Voor de appeltjes

500
g

Jonagold appelen

75
g

kristalsuiker

1

kaneelstokje

1

 vanillestok 

1

citroen

Voor de oliebollen: 

Vandemoortele® Frituurolie Lekker Gezond

2

eieren

40
g

kristalsuiker

25
g

gist

135
g

spuitwater

300

witte bloem

135
g

volle melk

1

snuifje zout

Bereiding

  1. Verhit het frituurvet tot 180°C.
  2. Maak de appelblokjes: Schil de appels, snij in fijne blokjes (brunoise) en stoof aan in een pan met de olie. Voeg een beetje water toe om te voorkomen dat de appels bruin kleuren.
  3. Schraap de vanille uit het vanillestokje en meng samen met de suiker en een kaneelstok onder de appelblokjes. Laat op een matig vuurtje garen.
  4. Smaak af met wat citroenzeste en het sap van de citroen en laat afkoelen.
  5. Maak de oliebollen: Los de gist op in warme melk. Meng de dooiers met de suiker en klop licht op.
  6. Voeg beetje bij beetje de bloem toe aan de eieren. Giet er vervolgens de melk met de gist bij. Giet het spuitwater erbij en voeg een snuifje zout toe. 
  7. Klop het eiwit op en meng samen met de appelblokjes voorzichtig onder het deeg.
  8. Dompel de ijsschepper in warm water, schep hiermee het beslag en leg voorzichtig in de friteuse. Bak de oliebollen in een friteuse tot ze goudbruin zijn.
  9. Werk af met bloemsuiker.

Twist

Dip je oliebollen in gesmolten chocolade. Hemels!