Ingredients
Aantal personen 8
Voor de appeltjes
500
g
Jonagold appelen
75
g
kristalsuiker
1
kaneelstokje
1
vanillestok
1
citroen
Voor de oliebollen:
Vandemoortele® Frituurolie Lekker Gezond
2
eieren
40
g
kristalsuiker
25
g
gist
135
g
spuitwater
300
witte bloem
135
g
volle melk
1
snuifje zout
Bereiding
- Verhit het frituurvet tot 180°C.
- Maak de appelblokjes: Schil de appels, snij in fijne blokjes (brunoise) en stoof aan in een pan met de olie. Voeg een beetje water toe om te voorkomen dat de appels bruin kleuren.
- Schraap de vanille uit het vanillestokje en meng samen met de suiker en een kaneelstok onder de appelblokjes. Laat op een matig vuurtje garen.
- Smaak af met wat citroenzeste en het sap van de citroen en laat afkoelen.
- Maak de oliebollen: Los de gist op in warme melk. Meng de dooiers met de suiker en klop licht op.
- Voeg beetje bij beetje de bloem toe aan de eieren. Giet er vervolgens de melk met de gist bij. Giet het spuitwater erbij en voeg een snuifje zout toe.
- Klop het eiwit op en meng samen met de appelblokjes voorzichtig onder het deeg.
- Dompel de ijsschepper in warm water, schep hiermee het beslag en leg voorzichtig in de friteuse. Bak de oliebollen in een friteuse tot ze goudbruin zijn.
- Werk af met bloemsuiker.