Zoek

Plastic Bank haalt plastic afval uit het milieu

Plastic Bank haalt plastic afval uit maritieme milieus voor het in de oceaan terechtkomt. Tegelijk geeft deze organisatie plaatselijke afvalverzamelaars een stabiel inkomen. Een mooi initiatief, waar wij graag onze schouders onder zetten!

Plastic Bank voorkomt 'ocean plastic'. Ocean wat ? Je kent ze wel: de ingedeukte wegwerpflesjes die troosteloos in een gracht dobberen, of de lege plastic zakjes die over de weg waaien. Veel van dat plastic belandt uiteindelijk in onze oceanen. Wereldwijd gaat het om meer dan 5 biljoen stukjes plastic. Daar word je even stil van, toch?

Al dat plastic veroorzaakt grote schade aan het leven in de oceaan. En ook gezondheid komt in het gedrang: vissen en andere zeedieren eten het plastic nietsvermoedend op, waarna ze op ons bord terechtkomen.

Afval wordt betaalmiddel

Plastic Bank wil daar een einde aan maken. De organisatie is actief in landen waar nog geen goede systemen bestaan om plastic verpakkingen in te zamelen en te recycleren. Vooral lageloonlanden kampen met plasticvervuiling. De plaatselijke bewoners (collectoren) zamelen plastic afval in voor het in de zee belandt. In ruil voor dat afval krijgen ze financiële bonussen die toegang geven tot belangrijke basisvoorzieningen voor families, zoals boodschappen en een ziekteverzekering. Sommige collectoren baten zelf een inzamelpunt uit. Plastic Bank verwerkt het ingezamelde plastic en verkoopt het als nieuwe grondstof aan bedrijven. 

Onderwijs aanbieden

Plastic Bank doet meer dan afval uit de omgeving halen. Ze helpen hele gemeenschappen om onafhankelijk te zijn. In de eerste plaats door mensen een stabiel inkomen te geven, maar ook op andere manieren. Veel inzamelaars hebben geen onderwijs genoten. Daardoor kunnen ze moeilijkheden ervaren om een job te vinden of een eigen onderneming te starten. Plastic Bank biedt daarom ook toegang tot plaatselijk onderwijs aan, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Wij dragen ons steentje bij

Bij Vandemoortele willen we ons steentje bijdragen in de strijd tegen plasticvervuiling. Daarom werken we samen met Plastic Bank. Ook jij speelt daar een rol in: voor elke fles olie, vinaigrette of mayonaise die jij van Vandemoortele koopt, ondersteunt Vandemoortele Plastic Bank om één plastic verpakking uit het milieu te halen. Zo bouwen we samen aan een duurzame planeet.

    Plastic Bank in cijfers

    • Plastic Bank werd opgericht in 2013 en recycleerde al 41.400.000 kilogram plastic.

    • Wereldwijd zijn er meer dan 30.000 geregistreerde collectoren en 511 actieve inzamelpunten.

    • Plastic Bank heeft al 105 scholen gesteund.