Zoek

Eet je al eens graag een frietje of een ander gefrituurd hapje? Uiteraard, wie niet! Dan is het natuurlijk wel zo handig als je weet hoe je juist moet frituren. Met deze tips kom je al een heel eind.

gefrituurde scampi

Tips om geslaagd te frituren

1. Door het ijslaagje van diepvriesproducten te verwijderen en natte producten droog te deppen voor je ze in de friteuse gooit, voorkom je dat de olie gaat spatten.

2. De juiste temperatuur is belangrijk: verwarm de olie nooit hoger dan 175°C.

3. Zelfgemaakte frietjes? Frituur ze in twee stappen! Eerst frituur je de frietjes een vijftal minuutjes op 150°C. Haal ze uit de friteuse en warm de olie op tot 175°C. Bak de frietjes daarna nog eens een tweetal minuten tot ze mooi goudgeel zijn.

Je mag nooit een te grote hoeveelheid tegelijk frituren. Doe je dat wel, dan koelt de olie af en neemt je eten meer vet op.

4. Laat je gefrituurde etenswaren na het frituren eventjes uitlekken op keukenpapier om de overtollige vetresten weg te krijgen

5. Klaar met frituren? Zet de temperatuur dan meteen lager. Op die manier verbranden achtergebleven restjes en kruimels minder snel.

6. Toch verbrande restjes in je friteuse? Haal ze eruit voor je de friteuse wegzet!

7. Vergeet je olie niet op tijd te vervangen. De verpakking geeft aan hoe vaak je dat moet doen.

Zo weet je wanneer je je frituurolie moet verversen!

Weet je niet goed wanneer je de frituurolie moet vervangen? Als de olie donkerder van kleur wordt, er een typische ‘frituurlucht’ vrijkomt bij het opwarmen of er rookontwikkeling ontstaat bij het frituren, is het slim om verse olie in je friteuse te doen. Uiteraard giet je de gebruikte olie niet zomaar in de gootsteen, maar wel in een fles of bokaal die je achteraf goed sluit en naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt of containerpark brengt.