Zoek

Vetstoffen zoals olie zijn onmisbaar bij de bereiding van smaakvolle gerechten. Maar wat zijn vetstoffen eigenlijk? Ze bestaan hoofdzakelijk uit vetzuren en die zijn dan weer cruciaal in een evenwichtig voedingspatroon. Hieronder ontdek je er alles over!

Verzadigde en onverzadigde vetzuren

In totaal zijn er twee grote groepen van vetzuren: verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. Als je aan het kokerellen gaat, let je maar beter goed op welke vetzuren je juist gebruikt. Verzadigde vetzuren zijn namelijk minder gezond voor het hart en de bloedvaten, waardoor je ze dus met mate moet innemen. Je vindt ze voornamelijk terug in dierlijke producten en ze zijn vast van structuur. Onverzadigde vetzuren komen dan weer voornamelijk voor in plantaardige oliën en zijn wel gezond. Hoewel elke olie een andere samenstelling en eigenschappen heeft, zijn al onze oliën rijk aan onverzadigde vetzuren. Dat komt goed uit! Want onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar bij een gezonde levensstijl. Wil je dus lekker én bewust koken? Vervang de verzadigde vetzuren in je voedingspatroon dan zoveel mogelijk door onverzadigde vetzuren.

Vandemoortele koolzaadolie - Vandemoortele huile de colza

Essentiële vetzuren

Het Omega-3-vetzuur α-linoleenzuur en het omega-6-vetzuur linolzuur zijn onverzadigde vetten die je lichaam broodnodig heeft, maar zelf niet kan aanmaken. Daarom worden ze ook wel essentiële vetzuren genoemd. Omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken, is het belangrijk dat je die essentiële vetzuren opneemt via je voeding. Omega 6 Linolzuur krijg je normaal gezien voldoende binnen via verschillende voedingswaren, maar de inname van omega 3 α-linoleenzuur ligt vaak te laag. Gelukkig vind je dat vetzuur terug in onze koolzaadolie en onze culinaire multicooking olie!