Zoek

Je hebt het vast wel al gemerkt in de winkel: naast frietjes, kroketten, bitterballen en andere lekkere snacks voor in de friteuse, kun je nu ook kiezen voor varianten om in de oven klaar te maken. Vraag je je af of die ovensnacks nu gezonder zijn dan de gefrituurde versies? Je ontdekt het in dit artikel!

gefrituurde avocado avocat frit

Ovensnacks gezonder of niet?

Ga je soms voor de ovenvariant als je zin hebt in frietjes, kroketjes of ander lekkers met een krokant korstje, omdat je denkt dat dat gezonder is dan frituren? Dat klopt niet helemaal: ovensnacks zijn namelijk niet altijd gezonder! Integendeel zelfs. Zo bevatten bitterballen om klaar te maken in de oven vaak meer calorieën én verzadigde vetten dan bitterballen om te frituren.

Hoe dat komt? Om ovensnacks even krokant te krijgen als hun gefrituurde variant, wordt er extra vet – vaak verzadigd – aan toegevoegd. Dat geldt vooral voor snacks met een heel knapperig korstje (op basis van paneermeel), en dus ook voor kroketten, chicken nuggets …

Bij frietjes ligt het wel iets anders: die hebben namelijk een andere korst en daarbij kan de ovenvariant dus wel gezonder zijn. Al geldt dat niet voor alle merken. Over het algemeen kun je stellen dat hoe krokanter de ovensnack, hoe meer vet erin zit. Verder worden ovenfrieten vaak al vooraf afgebakken in vet, waardoor het verschil in calorieën miniem is.

Het verdict: in de oven of toch maar in de friteuse?

Het hangt af van snack tot snack en van merk tot merk, maar ovensnacks zijn dus niet altijd gezonder dan de gefrituurde variant. Bovendien zijn de verschillen in calorieën vaak miniem, waardoor het gezondheidsaspect niet per se doorslaggevend is bij de keuze voor de ovenvariant. Verder heb je met de Vandemoortele Frituurolie Minder Geuren ook geen last van bakgeuren na het frituren, waardoor er dus geen nadelen aan het frituren van je snacks verbonden zijn!