Zoek

Een behapbare samenvatting van alle wetenschappelijke informatie over gezonde voeding? Die vind je in de voedingsdriehoek! Zo weet je in één oogopslag hoe je gezond moet eten. Maar hoe ziet die voedingsdriehoek eruit? En waar bevinden oliën en vetten zich? Ontdek het hier!

De voedingsdriehoek, wa’s da?

Sinds 2017 draait de voedingsdriehoek om meer dan enkel gezond eten: zowel mentale als fysieke gezondheid zijn namelijk van belang! Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadpleegde bij het opstellen van de driehoek naast voedingsexperts, dan ook bewegingswetenschappers en psychologen. Verder houdt de voedingsdriehoek sinds 2017 eveneens rekening met de impact van ons voedingspatroon op het milieu. Producten uit de rode bol eet je dus het best met mate. Je lichaam én de aarde zullen je dankbaar zijn!

Oliën in de donkergroene groep

In de nieuwe voedingsdriehoek staan oliën en vetten niet meer samen onder ‘smeer- en bereidingsvet’. Plantaardige oliën zitten nu namelijk helemaal bovenaan in de donkergroene groep, bij de groenten, fruit, peulvruchten, noten en volle granen. Dat wil zeggen dat ze goed zijn. Naast een lage impact op het milieu, bevatten oliën namelijk heel wat gezonde, onverzadigde vetzuren.

Vetten daarentegen bevatten net veel verzadigde vetzuren, waardoor ze in de oranje groep staan en je ze dus beter mijdt. Hoe je oliën en vetten uit elkaar kunt houden? Door naar de vloeibaarheid op kamertemperatuur te kijken. Vetten zoals boter en kokosvet zijn vast bij kamertemperatuur. Oliën zijn dan weer vloeibaar: denk aan koolzaadolie of olijfolie.

Wil je graag meer informatie? Die vind je op www.gezondleven.be