Zoek
Stapel pannenkoeken - Pile de crêpes

Pannenkoeken: de favoriet van iedereen

Stapel pannenkoeken - Pile de crêpes

Pannenkoeken, wie lust ze nu niet? Er bestaan duizend-en-een verschillende soorten, van zoet tot hartig, dus er is altijd wel een pannenkoek naar ieders smaak. Maar waar komen pannenkoeken eigenlijk vandaan? En waarom eten we pannenkoeken met Lichtmis? 

Weetjes

Pannenkoeken hoeven niet ongezond te zijn!

Hoewel je bij pannenkoeken misschien eerder aan zoetigheid denkt, hoeft dat niet per se het geval te zijn. Je kunt pannenkoeken ook hartig eten met lekkere gesmolten kaas ertussen of met een eitje bij. De durvers kunnen er zelfs lamsvlees of gerookte zalm tussen doen. Bovendien hoeven pannenkoeken helemaal niet ongezond te zijn en bestaan er zelfs gluten- en lactosevrije varianten. Zo is een boekweitpannenkoek met courgette verrassend lekker en heb je met bananenpannenkoeken een heerlijk ontbijt. Ook pannenkoekjes op basis van spelt, quinoa of havermout zijn een hit! Al blijft een pannenkoek met choco of bastaardsuiker natuurlijk wel het allerbeste. 

De pannenkoek doorheen de geschiedenis 

Pannenkoeken zijn zó lekker dat zelfs onze voorvaderen er al dol op waren. Ja, echt! Wetenschappers hebben onlangs resten teruggevonden van een meel-water-mengsel op keukengereedschap van meer dan 30.000 jaar oud. Dat mengsel werd dan vermoedelijk gebakken op een gloeiendhete steen tot steengoeie pannenkoeken. Tegen de tijd dat Otzi (een ijsmummie), zo’n 5.300 jaar geleden door de Alpen trok, maakten pannenkoeken deel uit van het dagelijkse dieet.  

Pannenkoeken crêpes - Vandemoortele
Pannenkoeken - crêpes

Pannenkoeken met Lichtmis

Op 2 februari vieren we het ‘Feest van de Opdracht van de Heer’ of simpelweg Maria-Lichtmis. Je kent de feestdag wellicht vooral omdat er dan massaal pannenkoeken worden gegeten. Maar waarom doen de mensen dat? Wel, er zijn maar liefst twee verklaringen voor.

Volgens de ene verklaring was 2 februari de dag waarop plattelandsbevolking vroeger van werk of hoeve kon veranderen. En om dat te vieren, at men die avond koeken gebakken op de stoof, een soort voorloper van de pannenkoek zoals we hem nu kennen.

De andere verklaring luidt dat pannenkoeken een metafoor voor de zon zijn. Als je op Lichtmis pannenkoeken eet, zouden je vooruitzichten er voor de rest van het jaar zonnig uitzien – niet dat je ooit een excuus nodig hebt om pannenkoeken te eten!

Related table talks